Katastrofy, egzekucje, mutacje, śmiertelne wypadki, perwersje - forum bez tabu - HcFor

Katastrofy, egzekucje, mutacje, śmiertelne wypadki, perwersje - forum bez tabu - HcFor (https://hcfor.pl/)
-   Świat Zwierząt (https://hcfor.pl/wiat-zwierz-t/)
-   -   Genetycznie modyfikowane byki z Belgii (https://hcfor.pl/wiat-zwierz-t/1214-genetycznie-modyfikowane-byki-z-belgii.html)

zisk 10-08-2008 18:01

Genetycznie modyfikowane byki z Belgii
 
Belgijskim naukowcom udało się podwoić przyrost masy mięśniowej u rasy krów BLUE COW. Odkrycie swoje nazwali "Genem Shwarzennegera". Krowy rodzące takie byczątka mają za małe miednice więc cielenie odbywa się metodą chirurgiczną.


http://www.foto.hcfor.pl/images/vjhf...a949r4wd7l.jpg














http://www.foto.hcfor.pl/images/5j99...qaitysaq5v.jpg















http://www.foto.hcfor.pl/images/yzje...mhisyt98oe.jpg












http://www.foto.hcfor.pl/images/3a2wnp28rwsbbkmlr0m.jpg











http://www.foto.hcfor.pl/images/5www...d5m7e1zmyo.jpg

Speckctor 10-08-2008 18:03

właściwie to świetne rozwiązanie patrząc na masę mięśniowa takiej krowy.... jeżeli to nie zmienia smaku mięsa (bo o to czy ono będzie zdrowe to się nikt nie spyta) to myślę że mięsko mogło by znacznie stanieć...

Akeretta 10-08-2008 22:12

Ja tam mam wątpliwości co do takich metod. No ok, trzeba iść z postępem, z duchem czasu. Tylko gdzie jest już granica zdrowego rozsądku i moralności? Sama nie wiem co o tym mysleć.

DBO 11-08-2008 01:27

myślę ze za kilkanaście lub kilkadziesiąt lat ludzie dojdą do takiej wprawy w genetyce ze krówki będą się rodzic obrazu w postaci schabowego. Chodziarz wolał bym się mylić

Link 12-08-2008 20:53

A mi się wydaje, że z tym mięsem z takiego byka jest jak ze "zmodyfikowanymi" warzywami - są piękne, dojrzałe, dorodne, ale w środku nich znajduje się sama chemia, albo ona przyczyniła się do takiego pięknego wyglądu. I myślę, że nic dobrego z tego nie będzie, bo gdy pada słowo - modyfikowana - to mam mieszane uczucia.
Ludzie setki lat hodowali bydło - nic się nie działo, teraz ludzie kombinują i mamy - wściekłe krowy, ptasie grypy itp...

akolita1987 21-09-2008 11:07

Takiego byka dać torreadorowi:D zamiast szabelki musiałby mieć co najmniej jakiś pistolet:D

semidarkness 23-10-2008 20:38

zaniedlugo to na ludziach beda testowac takie modyfikacjie a chetnych sie znajdzie

J4nek 28-11-2008 14:55

Jak zamierzasz zapytać płód o zdanie?

namor 28-11-2008 20:40

przyznam krowy są modyfikowane, ale w tym przypadku polega to bardziej na wszczepieniu odpowiednich genów z innego gatunku w celu poprawienia np. mięskości krowy (tak jak na fotkach) to samo robią z mlecznością..... ja tam bardzień bym się martwił, jeśli chodzi o modyfikacje, to o rośliny GMO,bo te to już nie zawsze są tylko w obrębie roślin

AdzioGadzio 26-02-2009 13:43

Ludzie - to bydło to żadna nowość i jest znane od lat i opisywane w podręcznikach do hodowli i genetyki i przemysłu mięsnego. Nie powstało w wyniku manipulacji genetycznych i nie jest to GMO. Jest to mutacja powodująca hipertrofie mięśniową.

Don Camillo 26-02-2009 14:12

Ludzi nęci chęć większego zysku. I to jest powód prób modyfikowania już niemal wszystkiego. A, że przy takiej modyfikacji wszelakie koszty są niższe to więcej zarabiają. Tak jest z produktami, do których dodaje się konserwanty. Świat schodzi (a może już zszedł) na psy.

kozakiewicz 26-02-2009 19:49

dokładnie we wszystkich tych przedsięwzięciach modyfikujących żywność/zwierzęta etc chodzi o kasę ale tak naprawdę nikt się teraz nie zastanawia nad skutkami - będziemy później płakali nad rozlanym mlekiem.Co do tych byków to wyglądają one jak przerośnięte świnie z rogami ;]

krecik 26-02-2009 22:45

Cytat:

Napisał kozakiewicz (Post 19367)
dokładnie we wszystkich tych przedsięwzięciach modyfikujących żywność/zwierzęta etc chodzi o kasę ale tak naprawdę nikt się teraz nie zastanawia nad skutkami - będziemy później płakali nad rozlanym mlekiem.Co do tych byków to wyglądają one jak przerośnięte świnie z rogami ;]


A ja tam jestem za modyfikowaniem zywnosci. Wole zjesc pomidora zmodyfikowanego z wszczepionymi bialkami ktore dadza mu odpornosc na choroby i insekty niz pryskanego co dwa tygodnie. Skad wiem czy kupujac warzywa z prawdziwej polskiej hodowli nie kupuje czegos co raptem tydzien temu bylo pryskane w szklarni? po zastosowaniu roznych srodkow chemicznych na roslinach trzeba odczekac minimum 3 tygodnie zeby byly nieszkodliwe dla czlowieka, kto mi zagwarantuje ze zieleninka czekala aby nie zatruc mnie chemia? Nikt bo przeciez dopiero tutaj przemaiwa chec zysku. Nie wiem co ludzie sie tak boja genetycznie modyfikowanej zywnosci, jakies mdle uprzedzenia. A byczki fakt faktem paskudne ;p

krzysiek51166 01-03-2009 16:48

co do warzyw to najlepiej samemu wychodować w lecie. ąle nie tylko owoce i warzywa są pryskane bo zborze które jest na sprzedaż lub jak niedaleko mnie jest gość który hoduje indyki i sieje pszenicę na pasze dla nich to w zeszłym roku pryskał ją z 20 razy ostatni raz 2 tygodnie przed zbiorami i dlatego wolałbym zjeść byka którego geny są zmodyfikowane niż takiego indyka który je taką przenice po 20 pryskaniach. To jest czysta chemia.

Riese 30-06-2009 19:47

Coś strasznego. Można tylko wyobrazić sobie jakie paskudne choróbska dopadają później te biedne zwierzęta.

zombiak 01-07-2009 16:39

<a href="http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=28234 042">Meet the Super Cow</a><br/><object width="425px" height="360px" ><param name="allowFullScreen" value="true"/><param name="wmode" value="transparent"/><param name="movie" value="http://mediaservices.myspace.com/services/media/embed.aspx/m=28234042,t=1,mt=video"/><embed src="http://mediaservices.myspace.com/services/media/embed.aspx/m=28234042,t=1,mt=video" width="425" height="360" allowFullScreen="true" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent"></embed></object>

Efor 17-08-2009 21:25

BELGIJSKA BIAŁO-BŁEKITNA: młoda rasa, powst w ostatnich 50 latach, 30-32m-cy 1sze wycielenia, samice: 138-145, 700-800kg, samce: 145-150, 1100-1300.hipertropia miesniowa- dwupośladkowość, nie sa w stanie cielic się naturalnie cesarka), wydajnosc rzezna 70%.

Nic nowego ...

zombiak 06-09-2009 14:56

A to jest jakaś dziwna rasa z garbem na plecach.

<embed src="http://video75.com/player/flvplayer.swf" FlashVars="config=http://video75.com/videoid4.php?video=C2mKjj_Shos" quality="high" bgcolor="#000000" width="495" height="380" name="flvplayer" align="middle" wmode="transparent" allowScriptAccess="always" enablejs="true" midroll="2005" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowFullScreen="true" />

martatram 06-09-2009 17:43

Zombiak ja myślę,że to jest bydło Zebu,które charakteryzuje się garbem i workiem skórnym poniżej gardła. Osiąga wysokość w kłębie około 160 cm. Ubarwienie jasnożółte, czerwone, również plamiste.Nazwa zebu pochodzi od tybetańskiego słowa zen, co oznacza wielbłądzi garb. Wykopaliska wskazujące na istnienie bydła garbatego w Mezopotamii pochodzącego z 3000 B.C. Gatunek Zebu rozpowszechniony jest w krajach podzwrotnikowych, w szczególności w Indiach, Pakistanie, Sri Lance w Brazylii i w różnych częściach Afryki.Jest to święte bydło Indii i wielu Hindusów nie je jego mięsa, nie pozwala na ich ubój ani na ich sprzedaż. Bydło to w wyniku wielowiekowego bytowania w trudnych warunkach; nieodpowiednio żywienie, atakowane przez insekty i pasożyty, wystawione na ekstremalną pogodę wykształciło szereg cech pozwalających mu na przetrwanie.Zebu charakteryzuje się szerokim długim ogonem używanym do obrony przeciwko pasożytom, a także w celu ochrony przed kleszczami, wytwarza mocny odrażający zapach przypominający zjełczałe orzeszki. Hodowla doprowadziła do wytworzenia około 30 odmian różniących się znacznie wielkością, ubarwieniem i umięśnieniem. Krzyżuje się je także z innymi rasami bydła domowego. Zebu jest użytkowane jako zwierzę juczne, pociągowe, mięsne i mleczne.


zombiak 06-12-2009 17:24


prezess123123 06-12-2009 19:40

Te z ostatniego postu zombiaka kremowe z puszystymi ogonami to Charolaise. Nie są wcale modyfikowane genetycznie- a byk moze osiągnąc masę do 1500kg. Ich mięso jest chude i zdrowe a ta wielka :w dupie: zostaje najczęściej dojrzewającą szynką Blee (zależy co kto lubi)

edit:
po obejrzeniu filmiku Meet the Super Cow stwierdzam że nikt z wypowiadających się wcześniej nie wie co to są modyfikacje genetyczne lub nie zrozumiał co to jest selective breeding. To bydło nie jest modyfikowane genetycznie (przynajmniej bezpośrednio bo pewnie jedzą modyfikowaną soję lub kukurydzę).
Tak więc możemy jeść steki (kto w Polsce w ogóle jada regularnie wołowinę???) zrobione z BLUE COW i nie bać się że zaczniemy świecić.

fascynator69 06-12-2009 21:20

Jeszcze ciekawostka z ostatnich (bodaj w pażdzierniku...) międzynarodowych targów bydła. Najwyższą cenę wylicytowano za kanadyjskiego super wyselekcjonowanego byka - równiutko jeden milion dolarów... :samo:
Edit - Wołowinka jest super - choć nie tania, tatar ze świeżutkiej - pychotka...:)

bodek1973 27-12-2009 14:29

rasa - błękitne bydło belgijskie. Taki przyrost mięśni jest wywołany mutacją w genie miostatyny – podwójne umięśnienie delecja 11 nukleotydów. to bydło jest normalne jak nasze polskie krowy.

jaimuzu 27-12-2009 15:07

Tak jak pisze bodek.
Co ciekawe kiedyś urodziło się dziecko z zaburzeniami miostacyny, chłopak w wieku 3 lat wyróżniał się nieprzeciętną siłą jak na takiego dzieciaka. Są na necie też zdjęcia myszy, u których zablokowano miostacyne. Więcej dowiecie się z google wpisując "myostatin"

hycel 27-12-2009 15:17

to nie krowy tylko byki :P na sterydach jada i na zawodach w wolowej kulturystyce startuja koksy jedne no xD

bodek1973 22-02-2011 10:03

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Nmkj5gq1cQU?version=3"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/Nmkj5gq1cQU?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="390"></object>

nexi87 23-02-2011 17:53

prawdziwy PUDZIAN wśród byków:D

pidecm 24-02-2011 16:19

mam sąsiada co takie byczki choduje na mieso i powiem wam że one chyba ze to inna rasa nie są zbyt wysokie ale szerokie i to bardzo

jatutylkosprzatam 27-03-2011 21:26

Na korride jak najbardziej się nadają.

robaczki02 16-05-2011 00:36

ciekawe ile wydali na sterydy aby taką krówkę wyprodukować :)

bodek1973 29-12-2013 13:08

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,115,0" width="550" height="412" type="application/x-shockwave-flash" id="video_player_765529" class="viboom-overroll"><param name="id" value="video_player_765529"/><param name="movie" value="http://www.yapfiles.ru/static/play.swf"/><param name="flashvars" value="st=vMDA3NjU1Mjkt7bea"/><param name="allowScriptAccess" value="always"/><param name="allowfullscreen" value="true"/><param name="wmode" value="transparent"/><param name="quality" value="high"/><embed src="http://www.yapfiles.ru/static/play.swf" flashvars="st=vMDA3NjU1Mjkt7bea" quality="high" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="550" height="412" wmode="transparent" pluginspage="http://www.adobe.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"/></object>


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 03:23.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.

Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64
Bestiarium