Katastrofy, egzekucje, mutacje, śmiertelne wypadki, perwersje - forum bez tabu - HcFor
Zarejestruj się FAQ Lista użytkowników Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane
Witamy na HCFOR.pl - Forum bez tabu!!!
Zapraszamy do rejestracji, która umożliwi korzystanie z wszystkich funkcji naszego forum.
Zapomniałem hasła


Bestiarium
Wróć   Katastrofy, egzekucje, mutacje, śmiertelne wypadki, perwersje - forum bez tabu - HcFor > Narkotyki > Wiedza ogólna

Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat Wygląd
  #1 (permalink)  
stare 15-07-2008, 19:49
Avatar mariksha
+ Aktywny Czytelnik +
 
Zarejestrowany: Jun 2008
Skąd: 3 karton na prawo
Reputacja: 238
mariksha has a spectacular aura aboutmariksha has a spectacular aura aboutmariksha has a spectacular aura about
Postów: 243
mariksha has a spectacular aura aboutmariksha has a spectacular aura aboutmariksha has a spectacular aura about
Domyślnie Przepis na absynt

Przepis na absynt

Wszystkie potrzebne zioła są dostępne w sklepach zielarskich. Należy pamiętać, by nie używać tych w formie FIX. Anyż gwiazdkowany można też znaleźć w sklepach z przyprawami. Ogólny koszt składników (za wyjątkiem spirytusu) jest bardzo niewielki.

30.0 g liść piołunu
8.5 g liść hyzopu lekarskiego
1.8 g kłącze tataraku zwyczajnego
6.0 g liść melisy
30.0 g owoc anyżu (biedrzeńca)
25.0 g owoc kopru włoskiego
10.0 g anyż gwiazdkowany (badian)
3.2 g owoc kolendry siewnej

XIX/XX wieczna reklama absyntu

Umieść suche zioła w dużym słoju.Zwilż lekko. Dodaj 800 ml 85-95 procentowego alkoholu. Spirytusy winne dają lepszy produkt niż zwykły spirytus rektyfikowany. Pozwól im poleżeć przez parę dni - najlepiej tydzień - wstrzącając od czasu do czasu. Później dodaj 600 ml wody i pozwól całości macerować jeszcze przez dzień. Zdekantuj (zlej znad osadu) płyn, wyciskając z ziół tyle ile się da. Zmocz zioła odrobiną wódki i wyciśnij ponownie. Przepis powinien dać trochę ponad półtora litra zielonej nalewki, która musi zostać teraz przedestylowana. Niektóre przepisy pomijają ten krok, ale to, co z nich powstaje nie jest godne nazwy absynt.

W czasie destylacji zmień naczynie odbierające gdy destylat zmieni kolor na żółty: to są odpady. Możesz zachować odpady i dodać je do późniejszych destylacji, ale zepsują smak, jeśli zostaną dodane bezpośrednio do produktu. Użyj tylko dobrego destylatu. Następny krok to zabarwienie i wykończenie likieru przez kolejną macerację.

Zabarw destylat dodając:
4.2 g liść mięty
1.1 g liść melisy
3.0 g liść piołunu
1.0 g skórka cytryny
4.2 g korzeń lukrecji


Pozwól ziołom macerować przez kolejne trzy lub cztery dni. Zdekantuj, przefiltruj, zabutelkuj. Jeśli chcesz, możesz ostrożnie dodać trochę skoncentrowanego syropu cukrowego dla smaku. Otrzymamy w ten sposób szwajcarski absynt o objętości około jednego litra.
Odpowiedź z Cytatem
  #1.5
Kontekstowy

Avatar Pani Kontekstowa
 
Avatar
Skąd: HCFOR
Wiek: 28
Postów: 760
Przepis na absynt

loading...
 
  #2 (permalink)  
stare 25-09-2009, 20:51
Avatar wrona923
Senior Member
 
Zarejestrowany: Sep 2009
Skąd: okolice Rzeszowa
Reputacja: 800
wrona923 is a splendid one to beholdwrona923 is a splendid one to beholdwrona923 is a splendid one to beholdwrona923 is a splendid one to beholdwrona923 is a splendid one to beholdwrona923 is a splendid one to beholdwrona923 is a splendid one to behold
Postów: 329
wrona923 is a splendid one to beholdwrona923 is a splendid one to beholdwrona923 is a splendid one to beholdwrona923 is a splendid one to beholdwrona923 is a splendid one to beholdwrona923 is a splendid one to beholdwrona923 is a splendid one to behold
Domyślnie

a jakie to ma działanie jeśli można wiedzieć, jest to może coś na żołądek ??
Odpowiedź z Cytatem
  #3 (permalink)  
stare 25-09-2009, 20:54
Avatar silenthill
Stały Czytelnik
 
Zarejestrowany: May 2009
Skąd: London
Reputacja: 752
silenthill is a splendid one to beholdsilenthill is a splendid one to beholdsilenthill is a splendid one to beholdsilenthill is a splendid one to beholdsilenthill is a splendid one to beholdsilenthill is a splendid one to beholdsilenthill is a splendid one to behold
Postów: 107
silenthill is a splendid one to beholdsilenthill is a splendid one to beholdsilenthill is a splendid one to beholdsilenthill is a splendid one to beholdsilenthill is a splendid one to beholdsilenthill is a splendid one to beholdsilenthill is a splendid one to behold
Domyślnie

Do WRONY
Absynt (fr. Absinthe, ang. Absinthe lub Absinth) to alkoholowy napój wysokoprocentowy, otrzymywany w procesie destylacji z różnego rodzaju ziół, przede wszystkim z kwiatów i liści piołunu (Artemisia absinthium) oraz anyżu, z dodatkiem kopru włoskiego, hyzopu i innych. Absynt zaliczany jest do likierów lub wódek smakowych. Zdarza się, że jest błędnie klasyfikowany jako rodzaj nalewki, którą nie jest, ponieważ nie jest butelkowany z dodatkiem cukru.
Ponieważ absynt jest zazwyczaj zielony (naturalnie lub z powodu dodanego barwnika), a także ze względu na jego domniemane właściwości psychoaktywne, związane z zawartym w nim tujonem, nazywany jest potocznie Zieloną Wróżką (fr. 'la Fée Verte', ang. 'The Green Fairy'). Z powodu wysokiej zawartości alkoholu i znacznego stężenia olejków eterycznych powstało wiele sposobów spożywania tego trunku. Pijący absynt dodają trzy do pięciu części lodowatej wody do jednej części alkoholu, co powoduje jego mętnienie. Woda używana jest również do rozpuszczania cukru, dodawanego w celu zmniejszenia goryczy. Wszystkie te przygotowania są uważane za istotną część doświadczenia wynikającego ze spożywania absyntu, do tego stopnia, że zostały one zrytualizowane i uzupełnione specjalnymi ażurowymi łyżeczkami i innymi akcesoriami. Smak absyntu jest podobny do innych alkoholi z zawartością anyżu z wyraźnie zaznaczoną goryczą, przełamywaną z powodu dodatku różnych ziół.
Pierwsza receptura została opracowana w Szwajcarii. Początkowo stosowany był jako cudowny eliksir na wszelkie dolegliwości, zwłaszcza przeciwbólowo. Jednak znacznie większą popularność absynt zdobył na przełomie XIX i XX wieku we Francji, zwłaszcza pośród paryskiej bohemy artystycznej, dzięki której romantyczne skojarzenia z tym alkoholem trwają w kulturze masowej do dziś. U szczytu swojej popularności trunek został opisany jako niebezpieczny, silnie uzależniający narkotyk. Zawarty w piołunie tujon został oskarżony o większość szkodliwych skutków spożywania tego alkoholu. Do roku 1915 zakazano wytwarzania i sprzedaży w większości państw europejskich i w Stanach Zjednoczonych. Jednak żadne dowody nie wskazują na to, żeby absynt był bardziej niebezpieczny, czy w większym stopniu psychoaktywny, niż inne alkohole[1]. Wznowienie produkcji nastąpiło w początku lat 90. XX wieku, kiedy to państwa, należące do Unii Europejskiej zaczęły stopniowo zezwalać na produkcję i sprzedaż trunku.

Smak ma okropny, brrrrr ....

więcej znajdziesz na wikipedii
Odpowiedź z Cytatem
  #4 (permalink)  
stare 25-09-2009, 21:09
Avatar ttomula
-HCforowicz-
 
Zarejestrowany: May 2009
Reputacja: 8328
ttomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond repute
Postów: 983
ttomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond reputettomula has a reputation beyond repute
Domyślnie

Silenthill fajnie napisałeś ale nic o działaniu!

Działanie:substancja psychoaktywna, wywołująca u różnych ludzi różne reakcje, ale powszechne są halucynacje, śnienie na jawie i tym podobne. Powinien być stosowany w optymalnych ilościach przez niezbyt długie okresy czasu, gdyż może powodować bóle i zawroty głowy, a nawet omdlenia.

A dokładniej:
Nadmierne zażywanie absyntu powoduje nasilenie się podstawowych ludzkich instynktów i odblokowanie receptorów na czynniki poza Iluzją (głosy, wizje, zapachy pochodzące wprost z Rzeczywistości). W przeciwieństwie do wielu innych substancji zawartych w "zielonej wróżce" pozostawia trwałe ślady w umyśle człowieka, nasilające się wraz z każdą kolejną dawką tego alkoholu, potęgujące każde zachowanie uzależnionego.
Ciągłe zażywanie absyntu powoduje zmianę Mental Balance (równowaga psychiczna) w zależności od jego aktualnego stanu. Wartościowo ujemny pogłębia się jeszcze bardziej, a pozytywny wzrasta - tak czy inaczej prowadząc powoli ku Przebudzeniu.
Odpowiedź z Cytatem
  #5 (permalink)  
stare 26-09-2009, 00:54
Avatar Kapsaicyna
Moderator
 
Zarejestrowany: May 2009
Skąd: Tarnów
Reputacja: 14800
Kapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond repute
Postów: 1,305
Kapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond reputeKapsaicyna has a reputation beyond repute
Domyślnie

Jakiekolwiek rzekomo 'dziwne' działania absyntu zawdzięczać możemy olejkom eterycznym, a głownie olejkowi: tujon
Rośliny, które go zawierają to m.in.: Ziele Piołunu (Herba Absinthii), Szałwia Lekarska (Salvia Officinalis), czy Wrotycz Pospolity (Tanacetum Vulgare)

Kod:
http://www.farmakognozja.farmacja.pl/baz_suro/baza.php?jezyk=&klasa=herba&id=29


Tujon - C10H16O - ciekły terpen ketonowy (dwupierścieniowy).
Działanie: toksyczne, ale nie halucynogenne.Tujon jest antagonistą recept. GABA (czyli zmniejsza ilość neurotransmitera o nazwie GABA w mózgu), co powoduje w większych dawkach: drgawki i silny tonus mięśni, objawy uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego (niepokój ruchowy i duża drażliwość - często określana jako agresywność)

Absynt często nadużywany bywał przez tak znane osobistości jak: Pitagoras, Hipokrates, Picasso, Van Gogh, Hemingway, Witkacy .

"Naukowcy spekulują, że jeśli pojawiały się halucynacje u pijących to mogły one być powodowane innymi, nieznanymi truciznami [składnikami] dodawanymi do absyntu w 19 wieku w celu zmniejszenia kosztów produkcji i nadania bardziej ‘żywego’ koloru. Mogły one też być spowodowane przez delirium tremens."
__________________

Szaleństwo jest jedyną rzeczą, której można zaufać.






"..Bywają chwile, kiedy nawet dla trzeźwych oczu rozumu świat naszego nieszczęsnego człowieczeństwa staje się podobny do piekła; atoli wyobraźnia ludzka nie może, jak Carathis, badać bezkarnie wszystkich jego czeluści..."
Odpowiedź z Cytatem
  #6 (permalink)  
stare 26-09-2009, 23:40
Avatar vilquziom022
LaidBackowiec
 
Zarejestrowany: Sep 2008
Reputacja: 1476
vilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud of
Postów: 548
vilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud ofvilquziom022 has much to be proud of
Domyślnie

Ja tam mimo wszystko polubiłem absynt.Pierwszy raz o tym alkoholu usłyszałem wtedy kiedy kolega mówił mi że zamierza zrobić absynt własnej roboty,no a jak juz zrobił to mówił że był mocny i gorzki duże stężenie ziół.Ja też postanowiłem spróbować,był wtedy rok 2006 i słyszałem że w Polsce niezabardzo to można kupić,(no ale po jakims czasie absynt pojawił sie na półkach w sklepach).Pierwszy absynt jaki spróbowałem miał może 55% i nawet był niezły (po wypiciu uczucie nie jest do końca takie samo jak po zwykłym alkoholu).No a w tym roku przywiozłem absynt z Włoch "Tunel" 70%.Niezła moc



Jest też nawet sklep internetowy gdzie da się kupić różne rodzaje absyntów:

__________________
Ciesz się z tego co masz lub przynajmniej śmiej,gdy wiatr wieje w twarz często na drodze Twej.
Odpowiedź z Cytatem
  #7 (permalink)  
stare 27-09-2009, 19:48
Avatar swiezakk
Senior Member
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Reputacja: 6462
swiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond repute
Postów: 377
swiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond reputeswiezakk has a reputation beyond repute
Domyślnie

Nazywany "Zieloną Wróżką" lub "Nikczemną Wróżką" absynt obwiniany był o wszelkie nieszczęścia ludzkości i przez blisko 80 lat skazany był na zapomnienie. Receptura wytwarzania tej wódki istniała od bardzo dawna, ale oficjalnie jej twórcą jest Francuz, doktor Pierre Ordinaire, który schronił się przed rewolucyjną zawieruchą w 1792 roku w szwajcarskim Neuchâtel. I tak – chcą nie chcąc, rewolucja francuska przyczyniła się do powstania alkoholu, który przez kolejnych 200 lat święcił triumfy. W 1798 roku recepturę przejął pewien major, który wraz z zięciem, Henri-Louisem Pernodem otworzył gorzelnię i zaczął produkować absynt na skalę przemysłową. Traktowany początkowo głównie jako lekarstwo, absynt szybko podbił serca i podniebienia Francuzów. Jego atutami były niska cena i moc. Zagrzewał do walki żołnierzy napoleońskich, potem stał się ulubionym trunkiem pospólstwa i szczególnie paryskiej bohemy.

W drugiej połowie XIX wieku absynt był już francuskim trunkiem narodowym. Nie wszyscy jednak podzielali tę sympatię. Ze względu na powszechność i moc absyntu (czasami nawet do 75%), posypały się pod jego adresem oskarżenia i ataki winiące go za zgubne efekty pijaństwa – zarówno w aspekcie medycznym, jak i społecznym. Częste były też przypadki zatruciem tujonem, który jest jednym z jego składników. Ten olejek koloru zielonego, zawierający domieszkę substancji o wybitnie gorzkim smaku, służył do wyrobu absyntu, konsumowanego zwykle z wodą sodową. Wywołuje w większych dawkach wzmożoną czynność kory mózgowej z niepokojem ruchowym i dużą drażliwością. W zatruciach pojawiają się stany podniecenia i psychozy. Spośród narządów zmianom zwyrodnieniowym ulega przede wszystkim układ nerwowy. W Szwajcarii wielki skandal wywołał przypadek pana Lanfrey, który po wypiciu absyntu zamordował żonę. Obrońca oskarżonego zręcznie skierował wątek oskarżenia ze sprawcy na alkohol.

W roku 1905 sprzedaży absyntu zakazano w Belgii, w 1908 w Szwajcarii, w 1912 w USA. W 1915 roku zakaz wprowadziła Francja (spadkobiercy Monsieur Pernoda zdążyli jednak wprowadzić na rynek legalnego następcę absyntu - popularny likier anyżkowy pastisse) a w 1923 – Niemcy. I tak opiewany przez poetów, malowany przez Picassa, Maneta i Degasa i wielu innych, trunek rozpłynął się w niebycie.

Wznowienie produkcji w państwach Unii Europejskiej nastąpiło w początku lat 90. Ostatnio został również dopuszczony na rynek amerykański. Absynt jest legalny, pod warunkiem, że stężenie tujonu nie przekracza w nim 10 mg/l.

Z czasopisma Focus

Od siebie: zasadniczą różnicą jest że obecny Absynt wytwarzany jest z pomocą ziół suszonych, a pierwotnie część ziół m.in. były dodawane świeżo-ścięte, stąd ta moc :D
__________________
Dobre wychowanie polega na ukrywaniu tego, jak wysoko cenisz sam siebie, a jak nisko - innych.
Odpowiedź z Cytatem
  #8 (permalink)  
stare 12-12-2010, 10:46
Podglądacz
 
Zarejestrowany: Nov 2010
Reputacja: 10
yuka is on a distinguished road
Postów: 3
yuka is on a distinguished road
Domyślnie

najlepszy absynt jest do kupienia w Czechach, o ile się nie mylę ma z 80% :D
ja pijam go w ten sposób: nalewam pół kieliszka absyntu, dodaję syropu malinowego - powstają 2 fazy - zielono-fioletowa - i zapijam wodą. pycha:D
Odpowiedź z Cytatem
  #9 (permalink)  
stare 12-12-2010, 10:50
Avatar Bananarama
Czytelnik powracający
 
Zarejestrowany: Jul 2009
Reputacja: 2
Bananarama is an unknown quantity at this point
Postów: 63
Bananarama is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Cytat:
Napisał yuka Zobacz post
najlepszy absynt jest do kupienia w Czechach, o ile się nie mylę ma z 80% :D
ja pijam go w ten sposób: nalewam pół kieliszka absyntu, dodaję syropu malinowego - powstają 2 fazy - zielono-fioletowa - i zapijam wodą. pycha:D
najmocniejszy jest w Szwajcari ale tylko tam legalny :/ co do absyntu z czech to popijałem ostatnio dla mnie zbyt intesywny smak anyżu pilismy to z literatek popijająć zimnym piwem rewelacja po piwie miało się uczucie jakby inhalacji
Odpowiedź z Cytatem
  #10 (permalink)  
stare 17-08-2012, 14:21
Podglądacz
 
Zarejestrowany: Jul 2011
Reputacja: 10
lysykaczor is on a distinguished road
Postów: 2
lysykaczor is on a distinguished road
Domyślnie

spilem sie tym jak prosiak w knajpie a potem w hotelu wolalem mojego kota bo myslalem ze zwial a zostal w domu to prawda na temat wlasciwosci psychoaktywnych a kac rano malo mnie nie zabil pozdrawiam smakoszy dobrych trunkow polecam swojski bimber
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
absynt, piołun, przepis, wrózka, zielona


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane Wyszukiwanie
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest włączony
Emotikonywłączony
[IMG] kod jest włączony
HTML kod jest włączony
Trackbacks are włączony
Pingbacks are włączony
Refbacks are włączony

Skocz do Forum


Bestiarium